logo
  • Facebook

Vajsav gliceridek hatása a pulyka előnevelésben

A ProPhorceTM SR termékcsalád kifejlesztését az vezérelte, hogy a vajsav korlátlan formában lehessen alkalmazható a takarmány-keverékek összeállítása, gyártása, valamint az állattartó telepek ivóvíz-kezelése során.

A vajsav a természetben is előforduló szerves sav, a humán egészségügyben a vastagbéldaganat kezelésére széles körben alkalmazott vegyület, emellett a tejben tributirin formájában is jelen van, azonban fiatal monogasztrikus állatokban a szervezet csak korlátozott mértékben képen előállítani, ezért különösen ebben az időszakban, illetve stresszel járó helyzetekben (választás, telepítés) a külső forrásból történő vajsav kiegészítés jótékonyan hat az állatok termelési paramétereire. Ennek hátterében az áll, hogy a vajsav elsődleges energiaforrást jelent a bélhámsejtek számára, ezért azok vajsav-kiegészítéskor nagyobb és jobban záródó (külföldi szakirodalomban:„tight junction”), integráltabb villus/bélhám felületet képeznek a vékonybélben, ahol emiatt egyrészt a tápanyagok jobban szívódnak fel, másrészt kevesebb kórokozó baktérium tud a gazdaszervezetbe bejutni. Mindezek miatt a vajsav adagolás hatására az általános bél-egészségügyi állapot javulása érhető el, ezáltal kedvezőbb lesz a napi súlygyarapodás, a fajlagos takarmány-értékesítés illetve stresszhelyzetekben az elhullás mértéke csökkenthető.

A vajsav biológiai, élettani és gazdasági előnyei az állattenyésztési ágazatban, és azon belül a takarmányiparban már jó ideje ismert, azonban alkalmazásának széles körben történő elterjedését erősen gátolta, hogy a tiszta vajsav rendkívül kellemetlen szaggal bír, ezért ebben a formában a takarmányiparban gyakorlatilag nem is használják. A szag probléma kezelése céljából először olyan irányú fejlesztések indultak el, amelyek során a vajsav kalcium és nátrium sóit, gyűjtőnéven butirátokat önmagukban próbáltak meg felhasználni, azonban a szaghatást ez nem tudta megszűntetni. Ezért ezt követően a gyógyszeriparból átvett zsírkapszulázási eljárással kívánták megszűntetni a kalcium és nátrium vajsav-sók erős szagát, és ez a cél elérhetővé is vált amennyiben jelentős, 2/3 – 1/3 arányban zsírmátrixszal vették körbe a hatóanyagot, ellenkező esetben a takarmány mozgatása vagy granulálása során a zsírburok sérülése miatt a kellemetlen szaghatás újra jelentkezhet.

A ProPhorceTM SR termékcsalád közös jellemzője, hogy a vajsavat minden esetben egy észterifikációs folyamat segítségével, erős kémiai kötés formájában a három-szénatomos glicerolhoz kapcsoljuk, ezzel egy nagyon stabil molekula, gyakorlatilag zsírmolekula jön létre. A lényegi eltérés a korábbi eljárásokhoz képest, hogy míg pl. a zsírkapszulázás egy lágy, hőérzékeny mátrix-burkot hoz létre, addig a ProPhorceTM SR – esetében egy erős, hőstabil „zsír/észter” kötés jön létre. A zsíremésztés szabályai szerint a szervezeten belül bontása, hidrolízise csak a gyomortraktust követően, a vékonybélben történik meg, a pankreász lipázenzime hatására. Mivel a tiszta vajsav csak célzottan itt, a vékonybélben szabadul fel, ezért a felhasználása során teljesen szagtalan.

A ProPhorceTM SR további előnyei, mivel önmagában, a kémia észter-kötésnek köszönhetően „védett” formában tartalmazza a vajsavat, ezért semmilyen formában nem szükséges zsírkapszulával ellátni. Ezért fordulhat az elő, hogy a minőségi védett/kapszulázott vajsav sókhoz képest közel kétszer akkora mennyiségben tartalmazza a vajsavat (folyékony formában max. 85%, szilárd formában max. 55%), ezért ez egy rendkívül tömény, koncentrált vajsav-forrás. Mindezek mellet a termékcsalád óriási jelentősége, hogy a tömény, de védett és nem korrózív vajsavat nemcsak por formában, hanem a gyártási folyamatnak köszönhetően folyadék formában is elérhetővé tettük, ezzel a takarmány-keverék gyártókon kívül az állattartó telepeken is felhasználhatóvá vált az ivóvízrendszeren keresztül.

Napjainkra a hatékony tenyésztési munkáknak köszönhetően a haszonállatok genetikai potenciálja fokozatosan nő, ugyanakkor a megnövekedett termelési potenciált csak úgy tudjuk elérni, ha megfelelő finomhangolást hajtunk végre a takarmányozási programunkban, és mivel például az antibiotikumok korábbi javító, hozamfokozó hatásával érdemben már nem számolhatunk, ezért a ProPhorceTM SR a korábban bemutatott kedvező élettani tulajdonságai miatt nagy mértékben járulhat hozzá a hazai gazdaságok eredményességéhez és versenyképességéhez. Mivel a vajsav mind hazai, mind pedig globális térhódításának az érdemi gátja mindeddig a kellemetlen szaghatás volt, ezért az általunk kínált új eljárás eredményeképpen jelentős piaci bővülés várható a vajsav-felhasználás tekintetében.

A ProPhorceTM SR hatásait a termelési paraméterek vonatkozásában az alábbi grafikonok mutatják.

1. ábra. ProPhorce SR kezelés hatása pulykapipék elhullására az első 6 hétben (Szarvas, 2013)