2024/03/19
Rovat:Szakcikkek

A cukorrépa különleges helyet foglal el a szántóföldi növénytermesztésben. Ipari növény, amelynek hazai vetésterülete az elmúlt években drasztikusan lecsökkent (2022-ben tízezer hektár alá esett), de amelynek termesztése nagy körültekintést és odafigyelést igényel még ma is. Nem véletlenül nevezik a szántóföldi növények királynőjének. A cukorrépa kétéves fejlődésű növény, amely a második évben megy magszárba és hoz termést. Az első év végére feltölti azokat a szénhidrát raktárait, amelyek a megfelelő átteleléshez szükségesek. Ezt a tulajdonságát használja ki a cukoripar, és a répatestben felhalmozott szacharózból állítja elő a répacukrot. A jelenlegi genetikai potenciál szerint a növény termésszintje maximum 24 tonna cukor hektáronként, ami 137 tonna répatermésnek felel meg. Az elmúlt évtizedekben a terméspotenciál növekedése elsősorban a szárazanyag levél és répatest közötti megoszlásának, illetve a répatest szénhidrátformáinak egymáshoz viszonyított arányának a változásából adódott (1. kép, Hoffmann és Kenter, 2018).

1. kép

A többi szántóföldi növényhez hasonlóan a cukorrépát termesztő szakemberek törekvése is a termés mennyiségének és minőségének (a cukortartalomnak) a növelése, illetve a termésszint stabilitása, a termésbiztonság növelése. Az előbbiek együttes növelése (répatermés és cukortartalom) genetikai okok miatt nehéz, mert a két tulajdonság alapvetően negatív korrelációban van egymással, azaz az egyik növekedésével a másik csökken. A cukorrépa terméspotenciáljának kihasználásához szükséges feltételek Hoffmann és Kenter (2018) szerint a következők:
1. a fényintenzitás maximalizálása a termőhely megfelelő kiválasztásával,
2. a teljes levélfelület borítás kialakítása minél gyorsabban,
3. a növény elnyelő-kapacitásának növelése,
4. a nagy vízigény biztosítása.
A fényre a fotoszintézishez van szüksége a növényeknek. A sugárzás intenzitása meghatározza annak energiatartalmát, amely a mérsékelt égövben tavasszal és kora nyáron a legnagyobb. A sugárzás maximális kihasználásához ebben az időszakban a cukorrépa állománynak a lehető legnagyobb, de min. LAI=3 levélfelület index-el kell rendelkeznie. (A levélfelület index – LAI – azt mutatja meg, hogy az egységnyi területen lévő levelek összfelülete mekkora. LAI=3 például azt jelenti, hogy az 1 négyzetméternyi területen található levelek felületeinek összege 3 m2.) Egyes források szerint a fajták termésmennyisége közötti különbség,  azonos termőhelyen, elsősorban annak a függvénye, hogy az állomány milyen gyorsan éri el a maximális levélfelület indexet.

Az első pár valódi levél kiterülése után a többi 5/13-as levélállásban fejlődik, azaz minden 13. levélkezdemény jelenik meg ugyanabban a pozícióban, mialatt a kifejlődött levelek öt kört tesznek meg spirális alakban. Az első húsz levél kifejlődéséig két egymást követő levél megjelenése között 34 foknap (°Cd) telik el (ezt nevezzük fillokronnak), majd ezt követően lassul az új levelek kifejlődése, és csak 67 foknaponként követik egymást (2. kép, Lemaire és mtsai, 2010). (A foknapok illetve a hasznos hőösszeg számítása a következő: a középhőmérsékletből levonjuk a cukorrépa bázis hőmérsékletét – Tb=0°C –, és a kapott értéket naponta összeadjuk.) A huszadik levélkezdemény megjelenésének idején, a kelést követően kb. 700-800 °Cd hasznos hőösszeg elérésekor, megváltozik az egymást követő levelek megjelenése között eltelt idő (a fillokron), és megkezdődik a répatest szárazanyag tartalmának intenzív növekedése. A gyökér másodlagos vastagodása a cukorrépára jellemző másodlagos kambiumgyűrűk működésének eredménye. Ezek kialakulása már a növény fejlődésének korai időszakában megtörténik, és kb. a 10-12 leveles korban befejeződik. Ezután új kambiumgyűrűk már nem alakulnak ki, a már differenciálódott gyűrűk pedig egy időben, egymással párhuzamosan működnek. A cukorrépa termését, azaz a gyökértömegét és a benne felhalmozott raktározott cukor mennyiségét meghatározza a kambiumgyűrűk száma (ún elnyelő kapacitás), ezért a végső hozam szempontjából a növény fiatalkori fejlődése nagy jelentőségű (3. kép, Jammer és mtsai, 2020). A répatest tömegének kb. 75%-át a belső 5-6 kambium gyűrű adja.

2. kép

3. kép

A répatest parenchima szövetének sejtjeiben a levelekből ideszállított szacharóz vakuólumokban, azaz a sejten belüli, membránnal határolt sejtnedvüregekben raktározódik. A sejtek mérete az érkötegek közvetlen közelében kisebb, míg attól távolabb, a gyökér széle felé haladva növekszik (4. kép, Draycott, 2006). A sejtekben a szacharóz koncentrációja azok 1-1,5 köbnanométer nagyságáig növekszik, majd sejt további növekedésével csökken. A korábban már említett elnyelő kapacitás tehát úgy maximalizálható, ha a kambiumgyűrűk közötti sejtek száma növekszik, átlagos méretük pedig 1-1,5 köbnanométer között változik.

A cukorrépa fejlődésének első évében klasszikus fejlődési stádiumokat nem tudunk meghatározni, ez az időszak négy részre tagolódik:
1. csírázás és kelés: vetéstől a sziklevelek megjelenéséig
2. korai levélfejlődési időszak: szikleveles kortól 10 12 leveles korig
3. másodlagos gyökérnövekedés és raktározás: 10 12 leveles kortól
4. b etakarításra érett állapot
A másodlagos gyökérnövekedés két szakaszból áll, amiket a sorzáródás, azaz a teljes levélfedettség elérése (illetve a fillokron változása) választ el. Ettől az időponttól, optimális körülmények között, a répatest méretének és szárazanyag tartalmának változása ún. szigmoid görbével írható le, míg a cukortermésé lineáris növekedést mutat (Ghaemi és Rahimian, 2017).

4. kép

A répafej tömegének 77%-a víz (5. kép, Hoffmann és mtsai, 2004), ezért a cukorrépa hozamának szempontjából fontos a megfelelő vízellátás. A termesztett növény őse (Beta vulgaris subsp. maritima) a tengerpart sós környezetéhez alkalmazkodott. A növényvilágban a magas sótartalom és az aszály okozta stressz ellen a növények hasonló módon tudnak védekezni, mégpedig a sejtoldatuk töménységét növelik meg ún. ozmolitok felhasználásával. Az ozmolitoknak azokat a kisméretű, jó vízoldékonyságú, szerves anyagokat nevezzük, amelyek nagy töménységben sem gátolják a sejtek normális működését. Ide tartoznak a különféle cukrok (pl. a szacharóz is), a cukoralkoholok, az aminosavak és kisebb fehérjék, a különféle nitrogén vegyületek (pl. glicin-betain) és a poliamidok. Ugyancsak a sejtek ozmotikus egyensúlyáért felelnek a cukorgyártás szempontjából káros ionok, a kálium és a nátrium.

Aszályos években ezért arra kell számítanunk, hogy a cukorrépa védekező mechanizmusa mobilizálja a raktározott szacharózt (tehát csökken a kinyerhető cukortartalom), illetve feldúsulnak a minőségre káros ionok és vegyületek. Ez tehát természetes folyamat, és az aktuális évjárat következménye. Mivel a növény a stresszhelyzet feloldásához nemcsak egyféle, hanem több különböző anyagot (ozmolitokat) is fel tud használni, ezért mindig azokat fogja választani, amelyekhez hozzáfér vagy rendelkezésre állnak. A termesztés szempontjából az a legkedvezőbb, ha a cukrokat mobilizálja, és a felhasznált készleteket gyorsan vissza is tudja tölteni. Ehhez a növényi szervezetnek egyensúlyban kell lennie, és a fotoszintézisének jól kell működnie. Összefoglalva a cukorrépa hozamának (elsősorban cukor) szempontjából a termesztés technológia sarkalatos pontjai a következők:
• Vetéstől sorzáródásig
– A LAI=3 levélfelület index mielőbbi elérése, azaz a lombozat sugárzást hasznosító kapacitásának gyors maximalizálása. Eszközei: a gyors és egyöntetű kelés biztosítása, a lombozat fejlődésének támogatása.
• 10-12 leveles korban
– Biztosítani a másodlagos kambiumgyűrűk differenciálódásának idején a növény megfelelő működését, azaz az enzimek és hormonok szintézisét, a szerves szénláncok előállítását (fotoszintézis).
• Sorzáródás után
–  A lombozat egészségi állapotának és működőképességének biztosításával a répatest szárazanyag tartalma megfelelő módon gyarapodhat. A kieső levélfelület gyors pótlása nagyon fontos! Eszközök: növényvédelem, tápanyagellátás, növénykondicionálás és stressz menedzsment.


Lektorálta: Dr Potyondi László ügyvezető igazgató (BETA KUTATÓ INTÉZET Nonprofit Kft., Sopronhorpács)