Pro-Feed szakmai kiadvány 2024

4 AZ AMINOSAVAK NÖVÉNYÉLETTANI SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE Az aminosavak a növényekben természetes körülmények között megtalálható szerves vegyületek. Csoportosításuk többféle módon lehetséges, a leggyakrabban azonban négyféle csoportjukat különböztetjük meg: 1.  univerzális fehérjealkotó aminosavak – számuk 20, és belőlük épülnek fel a fehérjék és a növények egyéb szerkezeti elemei, aktív vegyületei (pl. enzimek, hormonok) 2.  speciális fehérjealkotó aminosavak 3.  univerzális, nem fehérjealkotó aminosavak 4.  speciális, nem fehérjealkotó aminosavak Az utolsó három csoportba az első csoport képződése illetve átalakulása során keletkező, ún. köztes- vagy másodlagos anyagcsere termékek tartoznak. Kémiailag két formát különböztetünk meg: a biológiailag aktív L-, és ennek optikai izomerjét (magyarul tükörképét), a biológiailag inaktív D-α-aminosavat. A fehérjék felépítésében csak az előbbi változat (L-α-aminosav) vesz részt. Az aminosavak szerepe a növényben Az aminosavak legfontosabb növényélettani szerepe a következőképpen foglalható össze: 1. szerkezeti építőelemek – elsősorban fehérjék és fehérje jellegű (pl. enzimek, hormonok) anyagok előállításához szükséges alapanyagok, illetve különböző bioaktív vegyületek (pl. klorofill, poliaminok, lignin) előanyagai (ún. prekurzorok) 2. (szerves) N-raktárak – a növény a felvett nitrogént enzimatikus úton aminosavakba alakítja át és így raktározza 3.  kelatizáló-szállító egységek – a különböző elemeket (pl. tápanyagok) és molekulákat kelatizálva szállítják el növényen belül az aktív növekedési és felhasználási pontokhoz, mivel kis méretük miatt akadály nélkül közlekedhetnek (adjuváló-mobilizáló hatás) 4. szignál vegyületek – közvetlenül részt vesznek, mint biológiai jelközvetítők a különböző élettani folyamatok szabályozásában (serkentés, irányítás, gátlás) 5. pufferek – ún. amfoter jellegük miatt vizes oldatokban az élő szervezetben képesek tompítani mind a savak mind a bázisok (lúgok) káros hatását AZ AMINOSAVAK SZEREPE Minden biológiailag aktív aminosav L-α-aminosav, mert csak azok képesek fehérjét alkotni. M a Az amino élőlénye megtalál Szabado jelentős fontos metaboli teljes éle A Terra lehetőv az élett szüksé A D- és az L-α-aminosavak bemutatása Minden biológiailag aktív aminosav L-α-aminosav, mert csak azok képesek fehérjét alkotni. Kizárólag az L-α-aminosav biológiailag aktív. Itt az aminocsoport (-NH2) az asszimmetrikus szénatom bal oldalán található. D-α-aminosav Itt az aminocsoport (-NH2) az asszimmetrikus szénatom jobb oldalán található technikai_beszamolo_250x200mm_2018.indd 4 Az aminosavak szerepe

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=