Pro-Feed szakmai kiadvány 2024

7 A gyártástechnológia szerepe a termékek minőségében és használhatóságában Az aminosavas termékek ipari előállítására jelenleg négyféle módszert alkalmaznak. Ezek rendre a következők: • kémiai szintézis – Ennek során az aminosavakat alkotóelemeiből készítik kémiai módszerekkel. Jellemzője, hogy nem minden aminosavat tudnak így előállítani, illetve nagyon magas (50%) a racemizálódás aránya. (A racemizálódás során az aminosavak maguktól átalakulnak inaktív D-izomerré, azaz elvesztik biológiai értéküket.) • fermentálás – Ipari körülmények között baktériumok termelik az aminosavakat. Jellegéből adódóan csak néhány aminosav előállítására alkalmas, és a végtermék általában egyéb molekulákkal (pl. szénhidrátok) van összekapcsolva. • kémiai hidrolízis (bontás) – Erős lúgokkal vagy savakkal roncsolják el az alapanyagul szolgáló fehérjéket. Az eljárás nem specifikus, ezért nemkívánatos fehérje darabkák is keletkeznek, nagy az aminosav vesztés mértéke, és magas a racemizálódás (inaktiválódás) mértéke. Ezzel szemben a módszerek közül ez a legolcsóbb. • enzimekkel végzett hidrolízis (bontás) – Ez a legfejlettebb gyártástechnológia, amely az enzimek specifikus hatásmódján alapul: az alapanyagként szolgáló fehérje aminosav láncát pontosan az alkotórészek határánál hasítja el, így csak szabad és aktív aminosavak keletkeznek. A módszerrel a teljes aminosav sor előállítható. A Terra-Sorb és AminoQuelant termékcsalád gyártásánál a barcelonai székhelyű Bioiberica gyógyszeripari cég biotechnológiai úton előállított enzimek segítségével állítja elő az aminosavakat. A módszer az élő szervezetben működő természetes folyamatokat modellezi, és szigorúan ellenőrzött körülmények mellett, gyógyszergyári körülmények között zajlik. A BIOIBERICA enzimatikus hidrolízise útján előállított szabad aminosavak előnyei. FEHÉrJE KÉmIAI HIDrOLÍZIS BIOIBErICA ENZImATIKuS HIDrOLÍZIS Peptidkötések Aminosavak Az enzimek úgy szakítják fel a peptidkötéseket, mintha megolvasztanák a “betont”, egyesülnek a különböző aminosavak, és nagy mennyiségű L-αaminosav szabadul fel. Milyen jellemzői vannak egy aminosav alapú terméknek? • Szabad aminosavak nagy aránya az összeshez képest. • Az összes élettanilag fontos aminosav teljes mennyisége • Kizárólag az L-formátumú, vagyis az aktív aminosav jelenléte. • Nem tartalmazhat a nyersanyagból vagy a gyártási folyamatból származó kedvezőtlen anyagokat, mint pl. sókat, nehézfémeket, stb. • Gondosan kiválasztott nyersanyagok. • Kiváló minőségű gyártási folyamat, amely biztosítja az egységes előállítást. Néhá y ve yipari üzembe az minosav alapú t rmékeket fehérj termé tűnyersanyago kal, savakkal vagy lúgokkal történőmegtámadásával állítják elő. Mivel ez a folyamat nem specifikus és agresszív, ezek az anyagok jelentős mértékben gyengítik a nyersanyagot, és eredményként kevesebb szabad aminosavat kapunk, mint amennyi az eredeti fehérjében volt. Mindam llett, a leginstabilabb minosavak gyengülnek (főleg a triptofán, a hisztidin és a cisztein), így a racemizáció révén az L izomer D izomerré alakul át, vagyis elveszítik biológiai aktivitásukat. Terra-Sorb Alapos kísérleti t formulát fejlesztett Sorb® foliar), a má macro radicular). A ált li felszívódást, és jelenleg vezető Terra-Sorb® folia Ez a formula szab lényegesek a fotosz például a glicin, a g A formula mikroele tápanyagellátását. hatást. Javasoljuk a sokk hőmérséklet, a ta fokú kompatibilitá tápanyagot tartal felszívódásának é Terra-Sorb® 4 m Formuláját a szaba mint tápanyag komp A készítmény kiegy amelyek hozzájárul Használata javasol felszívásának javítá A legjobb eredmén keretében alkalmaz yagot technikai_beszamolo_250x200mm_2018.indd 6 2018. 03. 13. 10:45:14 Alapítása, 1975 óta, a BIOIBERICA állandósította magas szintű technológiáját minden területen: nyersanyagok és speciális gyógyszeripari anyagok, kozmetikai, takarmány, az állatorvosi és a MEZŐGAZDASÁGI iparágaknak. A mezőgazdaság területén a BIOIBERICA 1986 óta készíti és forgalmazza saját termékeit a hazai piacon, és több mint 40 országba exportál. A Terra-Sorb® és az AminoQuelant® termékcsalád termékeinek bizonyított minősége és hatékonysága, valamint az aminosavak (L-α-aminosavak) enzimatikus hidrolízis útján történő előállításához használt belső technológia lehetővé tette, hogy a BIOIBERICA megerősödjön a növények tápanyagellátásának területén, az aminosavak vezetőjeként és szakértőjeként. A BIOIBERICA 100 000 m2 lapterületű ipari ko plexummal rendelkezik Barcelonában a Can Puigvert ipari negyedben, valamint termelő egységei Toledóban (Spanyolország), Nebraskában (USA) és Linyiben (Kína) találhatók. Ezek a létesítmények a legfejlettebb technológiával vannak felszerelve a lepárlá hoz, száraz fagyasztáshoz, mikronizációhoz, ultrafiltráláshoz és az atomizációhoz. A K/F részleg és annak kémikus, biokémikus, gyógyszerész, orvos, biológus, állatorvos és agronómus szakemberei új folyamatok és termékek fejlesztésén és előkészítésén dolgoznak, szorosan együttműködve számos egyetemmel, valamint nemzetközi és hazai tudományos intézetekkel. BIOIBERICA: Kutatás a fejlőd sért Az innováció és a fejlesztés iránti folyamatos elkötelezettségének elismeréseként a BIOIBERICA megkapta az ISO 9001 minősítést a minőségbiztosításért, valamint az ISO 14001 minősítést a sikeres környezettudatossági politikájáért. A BIOIBERICA volt az első spanyol vegyipari – gyógyszeripari cég, amely ezt az elismerést elnyerte. Company Company Company TÜV-CERT Nº 01 114 6694 Aminosavak enzimatikus hidrolízisb A Terra-Sorb® egy aminosav alapú termékcsa amely enzimatikus hidrolízis útján kerül előállításra. E a természetes és környezetbarát termékek segíten növényeknek a stressz legyőzésében. Az AminoQuelant®aminos vakbóléstápanyago álló termékcsalád, amely növeli a növény által igén tápanyagok felszívódását és szállítási kapacitását. és technikai_beszamolo_250x200mm_2018.indd 2 2018. 03. 13. 10:45:12 Az enzimatikus- és a kémiai hidrolízis összehasonlítása Az aminosavak szerepe AZ AMINOSAVAK SZEREPE

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=