Pro-Feed szakmai kiadvány 2024

70 NÖVÉNYÉLETTANI SZAKCIKKEK Növényélettani szakcikkek Összefoglalva: A kukorica fejlődése és terméselemeinek kialakulása jól jellemezhető, és külső bélyegek alapján legtöbb esetben jól meghatározható. A termés men�­ nyiségének és –minőségének befolyásolására lehetőségünk van a környezet káros hatásainak mérséklésével, a fejlődéshez szükséges tápelemek megfelelő időben való biztosításával, és az élettani folyamatok befolyásolásával illetve egyensúlyban tartásával A szükséges növény-élettani alapok megszerzésével és a gyakorlatba való átültetésével a következőképpen javítható a termelés hatékonysága és gazdaságossága: 1. Szemestakarmány termesztése esetén a környezeti feltételek, a megfelelő tápanyag ellátottság és hatékony stressz menedzsment biztosítása fontos az elnyelő kapacitás maximalizálása miatt a. 5-6 leveles korban – a szemsorok számának kialakulásakor, b. 6 leveles kortól 12 leveles korig – a soronkénti szemek számának kialakulásakor, c. 12 leveles kortól a bibevirágzásig – a virágok és virágszervek kialakulásakor, d. a bibevirágzástól a tejesérésig – a csíraszervek és a tápláló szövet sejtjeinek kialakulásakor. 2. Szilázskészítés esetén- a fent leírtak mellett - külön figyeljünk a betakarítás időzítésére. A teljes növényi biomassza megfelelő energia (keményítő) tartalma és emészthetősége szempontjábóla kukoricát ne takarítsuk be a horpadás (dent) állapot előtt, mert alacsony marad a keményítő tartalom és arány. A fajtaválasztással vagy a vetési idő megfelelő megválasztásával kerüljük az idő előtti öregedési folyamatok „beindulását” (a szárazanyag beépülés, a tápanyagok átcsoportosítása nem lesz megfelelő), és vegyük figyelembe az elérhető termés kalkulálásakor a szélsőséges környezeti feltételeket, mint i. szárazság a beporzás után, ami növeli a magok elhalását, ezzel csökkenti a termés mennyiségét és az elérhető keményítő tartalmat; ii. magas hőmérséklet (>35°C) a beporzáskor és utána, mivel romlik a megtermékenyítés hatásfoka, növekszik a szemek elhalása, és csökken a szárazanyag beépülés mértéke. Írta: dr Orosz Szilvia ÁT Kft. és Szabó István Pro-Feed Kft. Lektorálta: Dr Kiss Erzsébet növénygenetikus szakmérnök, fejlesztési tanácsadó, IKR Agrár Kft.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=