Pro-Feed szakmai kiadvány 2024

87 NÖVÉNYÉLETTANI SZAKCIKKEK Növényélettani szakcikkek Az élettani csávázás technológiája őszi gabonában A csírázás élettani alapjai: A magok csírázása három szakaszra osztható: • Az első szakaszban megduzzad a mag a vízfelvétel hatására (búza esetében a száraz tömege akár kétszeresének megfelelő vizet is felvehet a mag). • A második szakaszban (lag vagy nyugalmi fázis) a kiszáradt állapotban megrongálódott membránok és sejtszervek regenerálódása, a magfejlődés alatt képződött biomolekulák (enzimek, RNS stb.), anyagcsere folyamatok, légzés aktiválódása történik. A vízfelvétellel hidratálódott riboszómákban a raktározott fehérjék bontásával nyert aminosavakból megindul a fehérjeszintézis, a képződött enzimekkel megkezdődik a táplálószövet bontása és az embrionális szövetek fellazítása. • A harmadik szakaszban felreped a maghéj, és megjelenik a gyököcske. A Terra-sorb radicular hatásmódja és –helye: A Terra-sorb radicular szabad aktív aminosavakat (teljes aminosav sor), ezáltal szerves nitrogént, illetve foszfort, káliumot és ként tartalmaz. A mag felületéről, annak duzzadása során, a vízzel együtt jut be a mag belsejébe, ahol a csírázás második, aktiválódási szakaszában a táplálószövet mobilizálásában résztvevő enzimek képzésében vesz részt. Alkalmazásával egy folyamat (a raktározott fehérjék aminosavakra bontása) „kimaradhat”, és a csírázó mag lépéselőnybe kerül a kezeletlenekhez képest. A Terra-sorb radicularral csávázott gabona kelése egyöntetűbbé és gyorsabbá válik, gyökere hamarabb juttatja vízhez és oldott tápanyagokhoz a fiatal növényt. A levelek is hamarabb megjelennek, és a fotoszintézissel hamarabb állítanak elő energiát jelentő cukrot, és kezdik el az átteleléshez is szükséges keményítő raktárak feltöltését. Az elmúlt ősszel értékelt üzemi kezeléseknél a Terra-sorb radicular hatása a következő paraméterekben volt mérhető: • a kikelt növények száma átlagosan 5%-kal volt több a kezelt területen (azoknál a magoknál, amelyeknél a mag érése során keletkezett enzimeknek, és/vagy a tápláló szövet fehérje anyagainak minősége nem volt megfelelő, a kívülről bevitt, jó minőségű aminosavak javították a csírázási százalékot) • a kezelt növények gyökere átlagosan 10%-kal volt hosszabb • a kezelt növények oldalágainak száma (bokrosodás) átlagosan 10%-kal volt több az ősz végére

RkJQdWJsaXNoZXIy MjIzNzg=