logo
  • Facebook

Bór őszi utánpótlása és kondicionálása repcében a sikeres tavaszi induláshoz

Az őszi káposztarepce optimális tápanyagellátásához a mikroelemek jelenléte is fontos. Az ősszel kijuttatható hasznos tápelemek közül kiemelt jelentőségű a bór. A bór nemfémes elem. Esszenciális mikroelem, amely fontos szerepet játszik a növények tápelem felvételében, a szénhidrátok és más asszimiláták szállításában és felhalmozásában, a gyökér- és szállítószövetek kialakításában, illetve a virág- és termés képzésében. Általános tünete a merisztéma szövetek rendellenes növekedése és a gyökerek tenyészőcsúcsainak elpusztulása. A bórhiányban szenvedő növény rosszul köt és virágait gyakran elrúgja.

A gyakorlatban kevesen alkalmaznak ősszel nyomelem tartalmú növénykondicionálókat, mert a megtérülés ilyenkor még bizonytalannak tűnhet, különösen a kifagyás veszélye miatt. Pedig egy jól beállt állományban is képes kárt tenni egy hótakaró nélküli tartós fagy, ha a repcét nem töltjük fel időben megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal. Sokan állítják, hogy a repcetermesztés sikere ősszel dől el. Az egyöntetű állományindulás és a télbe menő erős növények, majd a tavaszi jó indulással valóban meghatározzák a sikert. Több tanulmány is foglalkozott már a bórnak a repce télállóságára gyakorolt pozitív hatásával, mely 8-20%-kal is megnövelheti a repce télállóságát. Minden olyan esetben javasolt a repce tápanyagellátása levélen keresztül, mikor gyors és hatékony beavatkozásra van szükség, hogy az állományban a termésveszteséget, illetve a minőségromlást elkerülhessük. Ezen túl kísérletek igazolják, hogy nem csak tavasszal, hanem az ősszel kiadott bórnak is termésnövelő hatása van. A repce télbe menetelének meghatározója a megfelelő tápanyag ellátás, amely a télállóságot elősegíti. A téli fagyokat csak a megerősödött, erős gyökér bojtozattal, 1-1,5 cm gyökérnyak vastagsággal rendelkező repce tűri megfelelően.

A Pro-Feed Kft. bórtartalmú növénykondicionáló készítménye az AmionQuelant® B, amely a szerves bór mellett nitrogént és szabad aminosavakat is tartalmaz. A készítmény összetétele és formája biztosítja a növények számára a könnyebb felvehetőséget és hasznosulást. Dózisa 3-4 l/ha.

A Terra Sorb® Foliar magas szabad aminosavval rendelkezik (18 L-α aminosav), amely különösen lényeges a fotoszintézis és a klorofill kialakításában. A termék e mellett tartalmaz nitrogént, bórt, mangánt és cinket, hogy biztosítsa a növény megfelelő tápanyag ellátását. Dózisa 2-3 l/ha. A termékek együttesen is alkalmazhatók.