A kálcium (a bórhoz hasonlóan) a pektinekkel kapcsolódva biztosítja a sejtfalak stabilitását, emellett pedig nagyon fontos jelmolekula, a növényi sejtválasz sebességében meghatározó szerepe van.
Ha a kálciumtartalom magas a gyümölcs növekedése alatt és a szüretelést követően, a gyümölcs keményebb lesz, mert az megakadályozza az etilén-szint emelkedését, így jobb eltarthatóságot biztosít.
A kalcium a sejtek falának alapvető alkotója, mobilitása az aminosavakhoz való kötődésétől, a kipárolgás arányától és a fotoszintézis szintjétől függ. Késlelteti az érést és fokozza a termés tárolhatóságát.
- szabad aminosav 4,6%
- nitrogén 4,9%
- kálcium 8%
- bór 0,2%
Kultúra | dózis | Gyártói ajánlás |
szántóföldi növények | 2-4 l/ha | • a szár megnyúlása előtt és alatt, illetve a virágzást megelőző 5-7 napon belül, majd fővirágzásig 10-14 naponta |
zöldségnövények | 3-4 l/ha lombkezeléssel (max. 0,4%) |
• termésképződéstől kezdve 2-3 alkalommal |
10 l/ha tápoldattal (max. 0,02%) |
• a virágzás végétől a termés végleges méretének eléréséig 2-3 alkalomma | |
szőlő | 2-4 l/ha lombkezeléssel (max. 0,4%) |
• a virágzás végétől zsendülésig 2-3 alkalommal |
10 l/ha tápoldattal (max. 0,02%) |
• a virágzás végétől zsendülésig 2-3 alkalommal | |
gyümölcs | 2-4 l/ha lombkezeléssel (max. 0,4%) |
• a virágzás végétől a termés végleges méretének eléréséig 2-3 alkalommal |
10 l/ha tápoldattal (max. 0,02%) |
• a virágzás végétől a termés végleges méretének eléréséig 2-3 alkalommal |